Yksityiskotien pihojen tarpeet

Yksityiskotien ulkoisia tarpeita kivirakentamiselle ovat mm. talon sokkelien verhoilut, ulkoportaat, aidat ja muurit, kasveille ja kukille valmistetut istutusaltaat, pihakeittiöiden ruokapöydät ja penkit, pihalla olevien kulkuteiden kiveykset sekä talon edustan laatoitukset.

Sokkelit

Perinnerakentamisessa luonnon massiivikivi on toiminut sokkeleissa kestävänä ja luotettavana. Nykyään sokkelit valetaan betonista tai muurataan kevytharkoista. Lopuksi pinta viimeistellään. Viimeistelyssä käytetään luonnonkivilaattoja, joissa ulkopinta on lohkottu ja muut pinnat sahattuja. Näin saadaan aikaan tarkka asennustulos. Kiinnitys tapahtuu teräskiinnikkeillä, joka tuetaan taustavalulla.

Ulkoportaat

Luonnonkivestä valmistetuilla ulkoportailla on kaksi erilaista tehtävää:

Rakennuksen sisääntulon yhteyteen rakennettu porras

Maastoporras pihalle, jossa korkeuseroja esim. rinnetontti

  • Massiivikiviportaassa nousu- ja askelmapinta on lohkottu, ristipäähakattu tai poltettu. Suora porras rakennetaan suorakaiteen muotoisista kivipalkeista, joissa takana on viiste. Kaarroksissa tai käänteissä kivi muotoillaan kolmiomaiseen muotoon.
  • Pinnoitettu porras rakennetaan tavallisimmin betonirakenteen päälle. Maastossa voidaan pohjana käyttää tiivistettyä soraa tai maakosteaa betonia. Ulkona käytettävät kivilaatat ovat paksumpia kuin sisällä käytetyt. Maakosteaan betoniin voidaan asentaa lämmityskaapelit lisäämään turvallisuutta Suomen talviolosuhteisiin. Laattojen viimeistely on karhea polttamalla tai ristipäähakkaamalla.
  • Reunakiviportaan rakenne koostuu kahdesta osiosta. Ulkoreunaan sijoitetaan massiivikivestä suorakaiteen muotoinen palkki reunakiveksi ja askelma rakennetaan laatoista, nupu- tai noppakivistä.

Aidat, muurit

Luonnonkivestä valmistettu muuri on ajaton ja jykevä. Muuri voidaan valmistaa massiivisesta lohkokivestä, mutta myös latoa valmiista elementeistä haluttu kokonaisuus. Kivimuureja asennetaan jäsentämään piha-alueita, aidoiksi erottamaan alueita toisistaan, rinnetonttien pihojen pengerryksiin, pihojen istutusaltaisiin sekä näkö- ja melusuojiksi.

Altaat; vesi- ja istutusaltaat

Edellä mainituista muurikivistä voidaan rakentaa erilaisia altaita. Päätehtävä altaille on toimia istutuksia rajaavina aineksena. Istutusaltaiden rakennevaihtoehtoja on tarjolla varsin paljon. Samoin valittavina ovat käytetyt kivilajit, niiden pintakäsittelyt sekä ladontaan liittyvät päätökset. Käyttämällä luonnonkiviä on jokaiselle pihalle mahdollista saada yksilöllinen ratkaisu. Vesi on ihmisiä rauhoittava elementti. Luonnonkivien yhdistäminen vesikasveihin antaa mahdollisuuden kauniiseen yksityiskohtaan pihassa.

Ruokapöytä ja penkit

Luonnonkivestä valmistettu ruokapöytä on kaunis ja luontoon soveltuva vaihtoehto ulkokäyttöön. Pöydän materiaalivalinta on ekologinen sekä kestävä ja pitkäikäinen päätös. Luonnonkivestä voidaan valmistaa myös kestäviä penkkejä ruokapöydän tai seurusteluryhmän yhteyteen. Kiveen voidaan yhdistää puuta tai metallia, jolloin pöydästä ja penkeistä saadaan rakenteeltaan keveämpiä sekä ulkonäöltään näyttävämpiä vaihtoehtoja.

Pihan kiveykset

Piha-alueiden päällystysmateriaaliksi suomalainen luonnonkivi on erinomainen valinta. Kiveyksellä saadaan piha-alueille ryhtiä ja selkeät rajaukset kulkuväylille. Laattatuotteiden lisäksi saatavilla on veden virtaamista ohjaavia kourulaattoja. Kiveys helpottaa kodin sisätilojen siivoamistarvetta, kun pihalta kulkeutuu vähemmän roskia. Pihalaattojen pinta käsitellään karheaksi polttamalla, kuulapuhaltamalla tai ristipäähakkaamalla. Yleensä pihan kiveykset tehdään suorareunaisista kivilaatoista, mutta reunat voivat olla myös lohkotut.

Kiveyksissä suositaan selkeitä ladontamalleja. Erikokoisia ja eritavoin viimeisteltyjä pintoja sekä eri kivilaatuja yhdistämällä saadaan pihaan persoonallinen ilme. Pintakäsittelynä käytetään karheaa viimeistelyä; poltto tai ristipäähakkaus.

pihojen_tarpeet

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sktgrani/public_html/wp2015/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399